söndag 13 september 2015

Grillsås

Hej igen. Jo jag vet att vi går mot höst men det är ingen anledning att inte grilla!
Igår så grillade jag lite. det blev tjocka revben med torrrub, fläskfile, roastwurst sidfläsk och lite halloumi. Till detta ungsrostade jag lite rotfrukter med färska örter.
Jag stod just i begrepp att slänga ihop den klassiska bearnaisesåsen till men jag hade ingen dragon hemma. Fick då och där ett sug eftervitlökssås. Sagt och gjort jag gjorde en hittepåsås på samma grunder som en bearnaise.  Den blev grymt bra ihop med det grillade.

1.smält smör i en gryta(beroende på hur mycket smör du vill ha i men mellan 50-100g). Pressa i 2-5 vitlöksklyftor beroende på hur mycket du gillar vitlök samt en halv lime.
2. Ta en annan gryta eller en saucepanna, ha i två äggulor och vispa övermedelvärme på spisen(ofta behöver man inte vattenbad utan det funkar direkt i grytan). Vispa konstant tills det tjocknar.
3. Lyft av värmen fortsätt vispa och häll försiktigt i smöret. Lite till början sedan kan man ha i mer och mer.
4. Då man uppnått önskad konsistens så smaka av med salt, vitlök och lime.
5. Hade i lite torkad ramslök så såsen skulle se lite roligare ut.

Tips: om såsen skär sig så ha i lite kallt vatten och vispa upp den igen. Eller ha i en äggula till och vispa upp.

Lycka till!
//Daniel

Inga kommentarer: